Ta hjälp eller inte – bygga hemsidor

Konsulter är experter inom sitt område. Många företag anlitar dem för att få hjälp inom områden som företaget behöver men inte är inriktade på. En webbshopsägare vill sälja saker och är intresserad av varorna, men vet kanske ingenting om kodning eller design. Där kan en konsult komma väl till hands. Eller? Ibland kommer man långt med en gnutta sunt förnuft, magkänsla och några bra tips och exempel. 

Lättnavigerad

Hemsidan kommer aldrig att få många besökare eller hålla kvar kunder om det tar en kvart för att förstå hur den fungerar. Menyerna måste vara tydliga och inte gömda bland bilder och onödiga texter. Det måste finnas en klar logik i varför en undersida ligger under en viss kategori. Det är exempelvis självklart att bilder på bokhyllor hamnar under förvaring. Sedan är det bra om man inte har för många underkategorier, om det inte är tydligt varför det behövs. En lättnavigerad sida som samtidigt innehåller mycket är Ikeas. Deras huvudmeny är klar och koncis och underkategorierna ligger där de ska. De har olika alternativ för att navigera på sidan eftersom olika människor har olika behov. Det är heller inget problem att gå fram och tillbaka på sidan.

Attraktiv

Det är inte roligt att sitta och titta på en sida med bara text eller som är alldeles för plottrig. Det här kan vara en av de svårare bitarna att göra själv men det går. Design är en smaksak men det finns vissa saker som är universala inom hemsidor: att ha balanserande färgskala och läsbar text. Det är grunden i god design. Sedan beror det mycket på vilken slags sida man har. I en webbshop är det varubilder som är viktiga och då ska baksidan vara lite mer neutral så den inte stjäl fokus. Om man å däremot har en spelsajt vill man ha liv och rörelse i hela sidan. Den ska vara spännande och snygg. Betsafe har satt ribban för god design högt. Man förstår genast att man hamnat på en spelsajt. De har en innovativ och kraftig design som gör att man stannar kvar.

Våga prova

Dessa grundpelare kan ta en långt utan kostsam hjälp. Hemsidor är enkla att köpa i grundformat och för dem som kan lite kod finns det gratismallar att kopiera som man sedan kan leka runt med tills man är nöjd med resultatet. Var inte rädd för att ta inspiration från andras hemsidor. Det enda man tappar är tid, men det kan mycket väl vara värt det.