Att annonsera på nätet

Annonser är något vi stöter på dagligen online. Och vi har alla sett ett brett spektrum av annonser, från underliga och förbryllande till smarta och roliga. Att välja att annonsera på nätet är en självklar del av marknadsföringen för väldigt många företag. Är man dock ny till detta finns det mycket att tänka på.

Att identifiera och förstå sig på sin målgrupp är alltid en av de första steget i marknadsföring. Utan denna kunskap kan man lätt skapa fler sorts annons och välja att annonsera på fel plats.

Innehållet av en annons är naturligtvis viktigt att anpassa efter målgrupp och var man väljer att annonsera. Det finns inte nödvändigtvis rätt och fel sätt att annonsera rent allmänt. Men rätt och fel för situationen finns absolut. Har man ingen erfarenhet med att utforma annonser i form av bilder eller kanske till och med videoklipp, är det ofta bäst att vända sig till någon som kan detta.

Med informationen om vilka sorters webbplatser ens målgrupp ofta besöker gäller det att titta på vilka alternativ som kan vara bäst för en. Social media som Facebook och Instagram har utförliga annonseringsprogram som låter en specificera vilka personer man vill nå. Det kan vara utifrån deras intressen genom vilka inlägg de tittar på och gillar. Men även något så riktat som var de bor om man vill nå en väldigt lokal befolkning.

Väljer man istället att annonsera på en sajt som Youtube behöver man ju ett videoklipp att lägga upp. Det betyder dock inte nödvändigtvis att man behöver anlita skådespelare eller ställa sig framför kameran själv. Annonser som förlitar sig enbart på ren grafisk design kan absolut fungera och mycket kan kommuniceras även på detta vis.

Försöker man skapa en annons själv är det ofta viktigt att visa den för så många man kan innan den går ut. På detta sätt är det mer troligt att man lyckas hitta delar av budskapet som skulle kunna misstolkas på ett eller annat vis.