Typer av it-konsulter

konsulter som diskuterar

Allt eftersom att it-sektorn har utvecklats så har även allt fler specialistinriktningar dykt upp. Det är oftast väldigt svårt för företag att ha alla detta kompetenser in-house, något som öppnar upp för konsulter. 

Plattformskonsulter

Många konsulter riktar in sig på att serva eller utveckla för ett speciellt system. Ibland kan det vara något så öppet som ett operativsystem medans det ibland istället kan handla om till exempel ett CMS så som Joomla. Att fokusera så hårt på endast en enda plattform ger en enormt djup kunskap och effektivitet, något som man som kund tjänar på.

Test och kvalitetssäkringskonsulter

Även inom programmering eller programvaruutveckling är kvalitetskontroll något som behövs i mycket hög grad. Att genomföra detta på ett korrekt sätt är dock tyvärr inte något som gemene utvecklare har kunskap inom. På grund av detta har test och kvalitetssäkringskonsulter blivit något mycket populärt och högt värderat hos många företag. En av de starkast växande leverantörerna inom sektorn heter AddQ Consulting och arbetar även med något de kallar Affärsdriven konsultverksamhet. Det hela går ut på att att konstant referera varje beslut tillbaka till vilket värde förändringen har för kundens affärsvärde.

Detta är något de anser sig vara förhållandevis ensamma om inom konsultbranschen något vi tenderar att hålla med om.

Support

IT-konsulter kan inte sällan fungera som support för företaget när diverse it-problem dyker upp. Beroende på vilket avtal man har kan detta innebära en enormt trygghet som minimerar nertid när något väl råkar gå snett. Dessa konsulterna finns både i form av mindre enmansföretag och större konsultverksamheter som kan erbjuda större garantier och bättre leveranssäkerhet.